torstai 20. huhtikuuta 2017

Isoveli ja pikkuveli

Kävin taas äskettäin katsomassa isääni hoitokodissa. Hänellä oli ollut vilkas päivä. Aamupäivällä tätini mies oli käynyt ulkoilemassa hänen kanssaan hoitokodin pihalla ja vähän sen jälkeen oli tullut isän pikkuveli käymään ja hekin olivat ulkoilleet. Kun me äitini kanssa tulimme paikalle, veljekset olivat juuri riisumassa takkejaan isäni huoneessa. Isä näytti ilahtuneelta ja nosti kättään reippaan näköisenä.Isäni ei enää itse puhu ollenkaan, mutta hän kuitenkin kuunteli meidän muiden juttuja, ilmeili ja hymyili tyytyväisen näköisenä. Isoveli 82 v ja pikkuveli 78 v ovat aikoinaan molemmat olleet hauskoja jutunkertojia ja pikkuveli on sellainen vieläkin. Iästään huolimatta molemmat ovat luonteeltaan iloisia veijareita, joissa on edelleen kunnon ripaus pikkupoikaa jäljellä. 

Ihan koko aikaa isä ei jaksanut keskustelua seurata, välillä hän ponkaisi ylös ja lähti kävelylle ja minä lähdin hänen mukaansa. Teimme aina pienen lenkin oleskelutiloihin ja takaisin ja isän huoneeseen palatessamme isä näytti aina kovin ilahtuneelta kun huoneessa oli tuttuja kasvoja. Jotain hyvääkin tuossa muistisairaudessa siis on, voi yllättyä iloisesti samoista vieraista moneen kertaan.

Ennen poislähtöämme isä päätti lähteä taas huoneesta, joten kävelimme yhdessä yhteiseen oleskelutilaan ja isä istuutui keinutuoliin television eteen ja alkoi katsella vanhaa kotimaista elokuvaa. Vanhan jazzin ystävänä hän jäi tarkkana seuraamaan kohtausta, jossa Jorma Weneskosken bändi soitti ja kaunis tummahiuksinen nainen lauloi. Televisioon keskittyminen oli selvästikin merkki vierailijoille, että nyt voitte poistua. Isää on mukava käydä katsomassa kun hän on aina hyvällä tuulella. Välillä tunnen riittämättömyyden tunnetta siitä kun en ehdi niin usein käymään isääni katsomassa kuin haluaisin. Onneksi hän selvästikin viihtyy hoitokodissaan ja näyttää pitävän hoitajista ja muista asukkaista. 

Olen kiitollinen koko hoitokodin väelle isäni hyvästä hoidosta. He tekevät tärkeää työtä, jota arvostan kovasti. Toivon, että arvostus näkyisi jonain päivänä heille maksettavassa palkassakin.

Millaisia kokemuksia sinulla on vanhusten hoidosta tämän päivän Suomessa?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahtuisin kovasti, jos jättäisit pienen viestin merkiksi vierailustasi.